BASIS VAARDIGHEDEN:

Basiscursus

De basiscursus die u volgt, wanneer u zich aanmeldt als schrijver, beslaat twee dagdelen. Hierin wordt, naast informatie en uitleg over de aanleiding en geschiedenis van het project, vooral ook interactief gewerkt. Ervaren vrijwilligers verzorgen de training en leggen op grond van eigen ervaring de verschillende fasen in het werkproces uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode ‘Mijn leven in kaart’.

In de bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan:

 • de ontmoeting en de match (de ‘klik’) tussen verteller en schrijver
 • verschillen in ambities, kwaliteiten, verwachtingen en wensen bij zowel de verteller als schrijver
 • de ingang van het verhaal (bv werken met een levensloop, thema’s of anekdotes)
 • het op gang houden en uitdiepen van het verhaal
 • oefenen van afstemmen op de verteller en gespreksvaardigheden
 • vaardigheden worden geoefend aan de hand van opdrachten en muziek en filmfragmenten
 • het schrijfproces

Op de downloadpagina voor vrijwilligers vind je een document met uitgebreide informatie over de cursus.

Praktische informatie

Deze cursus bestaat uit twee dagdelen. Voor deze cursus vragen wij een bijdrage in de kosten van EUR 17,50.

Vanwege de huidige corona maatregelen liggen al onze cursussen stil. Zodra het weer mogelijk is zullen wij nieuwe cursusdata inplannen. Onze cursussen geven wij in het buurthuis “Het Klokhuis” aan de Celebesstraat in Den Haag.  Deze locatie is coronaproof.  U kunt zich wel inschrijven voor een plaats op de wachtlijst.

U kunt het inschrijfformulier onderaan deze pagina gebruiken. Na inschrijving ontvangt u een geautomatiseerde e-mail ter bevestiging.

U kunt uw gegevens ook mailen naar info@haagselevensboeken.nl wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

***

VERDERE VERDIEPING:

Interview- en schrijfcursus

In deze cursus besteden we aandacht aan het gesprek met de geïnterviewde en het uitwerken van dit gesprek. Wat eenvoudig lijkt, kan soms best lastig blijken. Want hoe interview je iemand eigenlijk? Wat wil je weten? En waarom? En hoe vraag je het? Stel je open of gesloten vragen? Doen het tijdstip en de omgeving ertoe?

Daarnaast gaan we in op het uitwerken van het interview. Hoe schrijf je het uiteindelijk zo op dat het een pakkend verhaal wordt? Wat gebruik je en wat laat je weg?

De trainers zijn Simonne van Gennip (1974); zij is journalist en auteur. Zij schreef onder meer het boek Een Foutje in mijn Hoofd en werkt aan interviews over compassie en leiderschap met bekende Nederlanders, en Dick van der Meer, journalist en voormalig adjunct hoofdredacteur van het AD.

Belangrijk: de training bestaat uit twee dagdelen en de deelnemers moeten op beide middagen aanwezig zijn, anders heeft deze training geen zin.

Praktische informatie

Deze cursus bestaat uit twee dagdelen. Voor deze cursus vragen wij een bijdrage in de kosten van EUR 17,50.

In verband met de Corona uitbraak hebben wij deze cursus voor onbepaalde tijd uitgesteld. Naar verwachting kunnen wij deze cursus begin 2021 weer gaan geven.

U kunt het inschrijfformulier onderaan de pagina gebruiken. Na inschrijving ontvangt u een geautomatiseerde e-mail ter bevestiging.

U kunt uw gegevens ook mailen naar info@haagselevensboeken.nl wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt hieraan deelnemen wanneer u de basistraining reeds heeft gevolgd.

***

Verdiepingscursus schrijven voor mensen met beginnende dementie

Dit voorjaar willen we weer een verdiepingscursus geven over het schrijven van een levensboek voor een verteller met beginnende dementie. Een aantal schrijvers wordt in de loop van het proces van het optekenen van het levensverhaal geconfronteerd met een verteller die vergeetachtig begint te worden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn om toch het levensboek te voltooien.

In de verdiepingscursus van twee middagen geven we uitgebreide informatie over wat dementie en alzheimer inhoudt, hoe je signalen kunt herkennen en wat je kunt verwachten van mensen met dementie. De eerste bijeenkomst zullen we gebruik maken van de zeer verhelderende praktijkervaring van een casemanager dementie bij een Haagse zorginstelling. De tweede bijeenkomst is gewijd aan het interview- en schrijfproces, het contact met verteller en eventuele hulpmiddelen daarbij, de rol van familie en naasten en tenslotte het resultaat, de vormgeving van het boek. De cursus bevat daarnaast veel tips hoe de schrijver het communicatieproces met de beginnend dementerende een goede en respectvolle invulling kan geven.

Deze verdiepingscursus staat gepland voor het voorjaar van 2021 in het centrum van Den Haag.

Voor deze cursus vragen wij een bijdrage in de kosten van EUR 17,50.

U kunt hieraan deelnemen wanneer u de basistraining reeds heeft gevolgd.

Aanmelden via info@haagselevensboeken.nl

 

***

Hulp bij de praktische uitvoering (opmaak, invoegen foto’s, bestellen bij internet drukkerij) van een Levensboek.

Schrijvers van de Stichting Haagse Levensboeken die hulp willen bij de praktische uitvoering van het boek, willen wij hiermee graag helpen.

Onze vrijwilligers

Renée van Rongen (rvrongen54@gmail.com), opmaak, foto’s en internet uitgevers

en

Erik Krenning (kirekr@gmail.com), opmaak en foto’s

willen je, geheel kosteloos, hierbij de helpende hand bieden.

Deze hulp kan bestaan uit het (telefonisch of per mail)  beantwoorden van korte vragen tot het bieden van praktische ondersteuning aan huis.

Zij helpen je graag bij de praktische realisatie van je boek.

 

***

Cursus Inschrijfformulier

  Persoonsgegevens

 • Adres

 • Contact gegevens

 • Cursus

 

Verificatie